Kdo določi spol otroka ob spočetju?

Kdo določi spol otroka ob spočetju?

2019-03-15 Off By Jože

Nobeden od staršev ni “krivec za določen spol”. Skoraj vsakdo ima približno 50% možnosti, da bo imel fanta in 50% možnosti, da bo imel dekle, čeprav je statistično gledano več možnosti fantke, vendar so vrednosti zanemarljive.  Lahko rečemo, da očetova sperma določa, ali bo otrok deček ali dekle. Približno polovica njegove sperme bo naredila fanta, polovica spermijev pa lahko naredi deklico. Spol otroka je odvisen od tega, kateri spermij najprej pride do sperme.

V popolnem svetu bi bilo vse naključno. Obe vrsti sperme bi imeli enako možnost, da najprej dosežeta jajčece. Ko je to enkrat oplojeno, bi imelo vsako jajčece enako možnost, da se razvije v popolnega, zdravega otroka.

Ampak kot veste, svet ni popoln. Nekateri dejavniki lahko vplivajo na spol otroka. Kot boste videli spodaj, je veliko več dokazov, da se to dogaja v živalskem svetu, vendar se te stvari nanašajo tudi na človeka. Na primer, vsako leto naj bi se rodilo več fantov kot deklet. Ena od teorij za to je, da je Y (ali moški) spolni kromosom toliko manjši kot X (ali ženski). Ideja pa je, da je spermij, ki nosi kromosom Y, nekoliko hitrejša in je zato nekoliko bolj verjetno, da bo prišlel prvi do jajčeca.

Kako živita mama ali oče lahko vpliva na spol otroka. Številne študije so pokazale, da lahko dejavniki, kot so prehrana, finančo stanje in celo kraj, kjer živijo starši, vplivajo na možnost, da bo par imel fanta ali dekle. Vendar nobeden od teh učinkov ni zelo velik.

Na primer, mame, ki so vsako jutro jedle žitarice, so imele dečka v 59%, medtem ko so mame, ki so redko jedle žitarice, imele dečke le v 43%. Vendar to ne pomeni, da morate spremeniti prehrano in tako povečati možnosti za dečka, ali deklico. Ne vemo zagotovo, da je žito vzrok za določanje spola. Morda imajo ženske, ki se nagibajo k uživanju žit, druge skupne lastnosti in je le ena od the lastnosit tista, ki vpliva na to, ali bo ženska rodila fanta ali ne. In kot vidite, ne glede na razlog, je učinek žitaric majhen.

To velja za večino zunanjih dejavnikov. Za nas je spol otroka večinoma določen s tem, kateri spermij prvi doseže jajčece, kot smo že napisali zgoraj. Poglejmo malo bližje, kako kromosomi X in Y določajo spol. Potem bomo raziskali, zakaj vidimo razlike v številu deklet in fantov v mnogih družinah.

Tako moški kot ženske imamo spolne kromosome. Moški imajo običajno en X in en kromosom Y, ženske pa dva X.

Ko nastane jajčece ali sperma, dobi oseba samo enega od kromosomov. To pomeni, da lahko imajo ženske jajčeca samo z X kromosomom, na drugi strani pa imajo lahko moški v spermi oba od dveh kromosomov, X in Y.

Med oploditvijo celice semenčic dirjajo proti jajčni celici matere. Če je sperma z Y premagala vse druge, bo plod XY. Posledica nosečnosti je fant.

Vendar, če sperma z X zmaga dirko za jajčece, potem bo plod XX. Starši bodo imeli deklico.

Skoraj vsi imajo okoli 50%, možnosti, da imajo fanta in 50% možnosti za dekle. In vendar vsi poznamo družine, ki so vsi fantje ali vsa dekleta.

Preveč bratov (ali sester)

Če so v družini sami fantje ali sama dekleta je to posledica naključja. Le redko je to, da imajo starši en spol bolj pogosto kot drug, posledica bioloških razlogov.

Verjetno je vsakdo od vas že vrgel kovanec, da se je lahko odločil med dvema možnostima. Ko vržete kovanec, imate 50% možnosti za glavo in 50% možnosti za rep. To so približno enake možnosti kot imeti fanta ali dekle. Kaj če desetkrat vržete kovanec in vsakič dobite isto stran? Še vedno je možnost ob naslednjem metu enaka, 50%-50%.

Pri metu kovanca namreč ni pomembno, kaj je bilo prej. To je zato, ker se kovanec ne spomni, kaj je bilo pred tem, ko smog a vrgli. Enako velja za dečka ali dekle. Mamina maternica, jajčece, se ne spomni, kakšen spol je imel prejšnji otrok. Torej je možnost, da je en otrok fant ali dekle, neodvisna od spola drugega otroka v družini.

Gre samo za to, katera vrsta semenčic najprej doseže jajce. V družinah, kjer so vsi fantje ali vsa dekleta, se je izkazalo, da je to posledica naključja. In če se starši odločijo za drugega otroka, je 50-50 možnosti, enako kot pri kovancu.

V resničnem svetu pa gre morda za več kot samo naključje. Kot smo govorili že prej, lahko drugi dejavniki vplivajo na to, katera sperma prispe prva do jajčeca in ali je oplojeno jajčece zdravo. Večina dejavnikov pri ljudeh je sicer zelo majhnih. Se spomnite, kako smo rekli, da se zaradi hitrih spermijev rodi več fantov kot deklet? Razlika pravzaprav ni tako velika – 51% vseh novorojenčkov v EU so fantje.