Zakaj kupujemo oblačila, ko pa jih imamo dovolj?

Zakaj kupujemo oblačila, ko pa jih imamo dovolj?

2019-03-29 Off By Jože

Večina nas ima dovolj oblačil. Večina nas ima več kot dovolj oblačil. Mnogi od nas imajo preveč oblačil za naše omare.

Še vedno pa takoj, ko imamo možnost, zavijemo v trgovino po nove stvari, ki jih NUJNO potrebujemo.

Zakaj torej kupujemo stvari?

Vsakdo je seveda drugačen, toda v tem članku vam bomo navedli nekaj preprostih razlogov, zaradi katerih se dogaja tisto nepotrebno nakupovanje … in nekaj zdravih alternativ, ki bi jih lahko uporabili v praksi, ko spreminjamo svoje navade.

  1. NAKUPOVANJE OMOGOČA SOCIALNO INTERAKCIJO.

Nič ni, kar bi s prijateljicami radi počeli boljše kot nakupovanje, kajne? Tudi če nakupujemo sami, je tista super energija in živahnost v trgovini z veliko drugimi ljudmi. Resnična zgodba: Ko je pred nekaj leti moj mož delal cele dneve, sem včasih šla v trgovino samo zato, da bi bila nekje z drugimi ljudmi, ko je bil on odsoten.

Alternativa: Namesto, da s prijateljicami preživljate čas v trgovini, pojdite na kosilo, ali še bolje, lotite se športnih aktivnosti. Če ste osamljeni, pojdite v kavarno, in ste tako lahko okoli drugih ljudi in preberete dobro knjigo. Še bolje, pokličite starega prijatelja in klepetajte po telefonu, tudi če ga ne vidite osebno!

  1. NAKUPUJEMO, DA IZBOLJŠAMO NAŠE POČUTJE

Ste imeli slab dan? Ste se sprli s partnerjem? Ste bili pri frizerju in imate sedaj grdo pričesko? Nakupovalna terapija bo dvignila vaše razpoloženje … kajne? No morda začasno, toda zamisel o “nakupovalni terapiji”, ki bo zdravilo za slabo razpoloženje, bo povzročila samo veliko zapravljenega denarja in oblek, ki jih boste nosili enkrat ali dvakrat, preden se jih boste znebili.

Alternativa: Namesto, da misli preusmerite na novo obleko, da bi dvignila vaše razpoloženje, ugotovite, zakaj ste dejansko vznemirjeni in obravnavajte ta problem. Nakupovanje lahko postane nezdravo odvračanje od soočanja z resničnim življenjem! Če ste pod stresom, pojdite na sprehod, tek, ali kakšen drug šport, ki bo dvignil vaš srčni utrip. Sedite in sestavite seznam stvari, za katere ste hvaležni. Pojdite na pijačo s spodbudnim prijateljem. Naredite si dolgo kopel z mehurčki. Seznam se lahko nadaljuje, obstaja pa na milijone načinov, da si popestrite dan brez uporabe kreditne kartice.

  1. NAKUPOVANJE KOT ALTERNATIVA DOLGČASU

Ko s svojim videzom niste povsem zadovoljni, je nova obleka edini način, da ga popravite … kajne? Ko odprete svojo omaro in nič ni zanimivo za nošenje, je tako enostavno takoj začeti s spletnim nakupovanjem ali se odpeljati v nakupovalno središče. Ni mogoče zanikati, da bodo nova oblačila vaši garderobi dodala nekaj svežega vetriča, vendar to ni edini način.

Alternativa: Namesto nakupovanja novih oblačil, si vzemite nekaj časa, da resnično ocenite oblačila, ki jih že imate. Reorganizirajte svojo omaro in morda boste našli nekaj, na kar ste popolnoma pozabili! Naredite si izziv, da sestavite nove stilske kombinacije s kosi, ki jih že imate. Včasih boste ugotovili, da niso vaša oblačila tista, ki vas dolgočasijo, lahko preprosto spremenite pričesko ali stil ličenja.

  1. NAKUPUJEMO, DA BI IZGLEDALI DOBRO

To je težko obravnavati, ker 100% verjamem, da je nošenje prave obleke za določeno postavo in življenjski slog zelo dober način za povečanje našega zaupanja vase. Vendar pa obstaja velika razlika med tem, da si vzamete čas, da namerno izberete oblačila, v katerih se počutite dobro v primerjavi z impulzivnim nakupovanjem novega, ker se počutite negotovi.

Alternativa: Namesto da se lotimo impulzivnega nakupovanja, da bi se počutili bolje o sebi, začnite razmišljati o tem, kaj vas res moti. Na primer, ves čas sem kupovala stvari, ko sem se počutila negotovo zaradi izgleda moje kože. Nova oblačila resnično niso imela vpliva na mojo kožo, vendar sem se zarad tega za trenutek počutila bolje, ne da bi mi bilo treba razmišljati o mozoljih, ki so “uničili moje življenje”. Naredite vse, kar je v vaši moči, da sprejemate zdrave odločitve na področjih, ki jih lahko nadzirate, jeste veliko zelenjave, spite in redno vadite. Stvari, ki jih ne morete nadzorovati? Naučite se jih ljubiti in jih sprejeti kot edinstvene lastnosti, ki jih imate.

  1. KUPUJEMO ZARADI RAZPRODAJ.

Zapravila sem OGROMNO denarja, medtem ko sem “prihranila denar” pri nakupu oblačil. Resnično mislim, da so razprodaje največji sovražnik žensk. Obstaja lažen občutek nujnosti, ki ga ustvarjajo znižane cene, kar nas vodi k hitremu odločanju o nakupih. Ta hitrejši način nakupovanja pogosto povzroči nakup predmetov, ki jih niti ne mjaramo, temveč opravičujemo nakup zaradi “neverjetne ponudbe”.

Alternativa: Napišite seznam predmetov, ki jih boste morali zamenjati v omari, zaradi obrabe. Če vidit, da je določen na vašem seznamu na razprodaji, stečite ponj! Vendar pa se vzdržite nakupa izdelkov, ki jih še nikoli niste imeli.