4 zdravju prijazna olja za kuhanje (in 4, ki se jim morate izogibati)

4 zdravju prijazna olja za kuhanje (in 4, ki se jim morate izogibati)

2024-07-23 Off By Jože

Izbira pravega olja za kuhanje lahko močno vpliva na vaše zdravje. Nekatera olja so boljša za kuhanje pri visokih temperaturah, medtem ko so druga boljša za uporabo v solatah in hladnih jedeh. Tukaj je seznam štirih zdravju bolj prijaznih olj za kuhanje in štirih, ki se jih je bolje izogibati.

Zdravju prijazna olja za kuhanje

1. Olivno Olje

Olivno olje je eno izmed najbolj zdravih olj, saj je bogato z mononenasičenimi maščobami, ki so koristne za srce. Vsebuje tudi antioksidante, ki lahko zmanjšajo vnetje.

Olivno olje v skodelici

Olivno olje je eno od najbolj zdravih olj za kuhanje.

Olivno olje je odlično za solate, omake in praženje pri nizkih do srednjih temperaturah.

2. Avokadovo Olje

Avokadovo olje ima visoko vsebnost mononenasičenih maščob in visoko točko dimljenja, kar ga naredi odličnega za kuhanje pri visokih temperaturah, kot je cvrtje. Prav tako vsebuje veliko vitamina E in antioksidantov.

3. Kokosovo Olje

Kokosovo olje je bogato z nasičenimi maščobami srednje verige, ki se hitro presnavljajo in zagotavljajo hiter vir energije. Ima tudi protimikrobne lastnosti. Kokosovo olje je primerno za peko in kuhanje pri srednjih temperaturah, saj ima zmerno točko dimljenja.

4. Olje grozdnih pečk

Olje grozdnih pečk je bogato z večkrat nenasičenimi maščobami in vsebuje visoko raven vitamina E. Ima nevtralen okus, kar ga naredi odličnega za solate, omake in praženje pri srednjih temperaturah.

Olja, ki se jim morate izogibati

1. Palmovo Olje

Palmovo olje vsebuje visoko raven nasičenih maščob, ki lahko povečajo raven LDL (slabega) holesterola. Poleg tega je pridelava palmovega olja povezana z uničevanjem deževnih gozdov in izgubo habitatov za mnoge živalske vrste.

2. Sojino Olje

Sojino olje je bogato z omega-6 maščobnimi kislinami, ki lahko povzročijo vnetje, če jih zaužijemo preveč v primerjavi z omega-3 maščobnimi kislinami. Poleg tega je večina soje gensko spremenjena.

3. Koruzno Olje

Koruzno olje ima visoko vsebnost omega-6 maščobnih kislin, kar lahko prispeva k vnetjem v telesu. Prav tako je večina koruze gensko spremenjena in pridelava vključuje uporabo pesticidov.

4. Olje repice (kanola)

Čeprav je olje repice pogosto promovirano kot zdravo, je večina komercialno pridelanega olja repice gensko spremenjena. Poleg tega vsebuje veliko omega-6 maščobnih kislin, kar lahko prispeva k vnetjem.