4 nasveti za zdravo partnersko razmerje

4 nasveti za zdravo partnersko razmerje

2022-09-20 Off By Jože

Cilj vsakega odraslega človeka je, da si v nekem doglednem času poišče ustreznega partnerja, doživi pravo ljubezen in ustvari družino. Čeprav gre za dokaj romantične misli, pa je jasno, da kvalitetno partnersko razmerje terja precej energije in kompromisov.

V prvi vrsti je treba imeti razčiščene osnovne pojme o tem, kaj si v življenju želimo. Potrebno je biti iskren do partnerja in imeti jasno vizijo glede družine, ki se mora skladati s partnerjevo, sicer bo razmerje težko vzdrževati na primerni ravni. In kako torej ustvariti zdravo partnersko razmerje?

1. Poslušajta sebe in ne prijateljev

Morda tega nasveta ne bi pričakovali tako hitro, a dejstvo je, da vidva živita drug z drugim in ne vajini prijatelji. Ti so navadno vedno dobronamerni s svojimi nasveti, žal pa velikokrat povzročijo tudi precej škode. Lažje je namreč nekomu nekaj svetovati, kot pa to storiti sam.

Pogovor s prijatelji

Prijatelji lahko s svojimi nasveti v odnosu povzročijo precej škode.

Bolje bo, če bosta prisluhnila drug drugemu in bila v svojih besedah iskrena. Pogovarjajta se, izmenjujta si mnenja in pri tem ne ostanita vsak na svojem bregu. Nič hudega, če se vedno v vsem ne strinjata. Saj veste, kako pravijo: »Nasprotja se privlačijo.« Seveda ne v vsakem primeru, vendarle pa ohranita tudi svoj karakter.

2. Še vedno imejta svoji življenji

Ko se dva podata v resno zvezo, ustvarita dom in družino, se prevečkrat pripeti, da prenehata živeti svoji življenji, pač pa živita le še drug za drugega in družino. Vse lepo in prav, a še vedno imata tam zunaj svoje prijatelje, hobije in druge aktivnosti, ki vaju veselijo.

Nikar ne pretrgajta vseh teh vezi, saj vaju bodo te reči na neki točki dohitele. Ne bodite ljubosumni na partnerja, ki gre na rekreacijo s kolegi, prav tako pa ne na partnerico, ki si zaželi ženskega večera v dobri družbi. Nista sužnja drug drugemu.

3. Pred TV bodita prilagodljiva

Veliko parov, ki pristane na zakonski psihoterapiji, potoži o tem, da se je vse skupaj pričelo tako, da je eden od partnerjev želel na televiziji gledati nekaj, drugi pa nekaj povsem tretjega. Prilagodita se drug drugemu na način, da en večer skupaj pogledata romantični film ali neko oddajo, naslednji pa akcijski triler, čeprav to ni idealen izbor za oba.

Najslabše je, da se z izgovorom okoli izbora programa oddaljita na način, da imata vsak svojo televizijo v ločenih sobah. Kmalu za tem pride še postelja in vse ostalo, kar naenkrat pa sta kot soseda in ne partnerja.

4. Razdelita si odgovornost in naloge

Razdelitev opravil na moške in ženske je že zdavnaj mimo. Tudi moški lahko odlično kuha, vrže perilo v stroj, ona pa odnese smeti, gre po otroka v vrtec ali šolo. Opravila si razdelita tako, da bo praktično in vama bo ostalo več prostega časa.

Odgovornosti ne prelagajta drug na drugega, pač pa si jih razdelita. Dogovorita se za ves teden vnaprej, kaj bosta postorila, kdo bo šel v trgovino in podobno. Ni nujno, da to počne vedno isti partner. Morda bo eden od vaju dlje v službi, zakaj ne bi drugi kljub prejšnjemu dogovoru poskrbel za nabavo.