Zakaj je losos verjetno najboljše živilo?

Zakaj je losos verjetno najboljše živilo?

2022-05-15 Off By Jože

Ko razmišljamo o zdravem življenju, seveda ne moremo mimo zdrave prehrane. Danes dobro vemo, kako močan vpliv imajo živila, ki jih konzumiramo, na naše telo, zdravje in počutje. Spisek zdravih živil je kar dolg, zato z izborom ne bi smeli imeti prevelikih težav.

Vendarle pa so med njimi tudi takšna, ki si zaslužijo prav posebno pozornost. Takšna, ki pozitivno vplivajo na naše ključne organe in hkrati poskrbijo celo za reči, na katere nikoli ne bi pomislili. Ko boste prebrali ta članek, boste z velikim veseljem jedli lososa.

Za močan imunski sistem

Pot do čvrstega zdravja se prične pri imunskem sistemu. Ta poskrbi za to, da telo prepozna vse zlikovce, ki bi želeli nanesti nekaj škode našemu zdravju, in takoj primerno reagira. Odpošlje v boj svoje najboljše vojake, da počistijo z bakterijami in virusi. Ampak imunski sistem ni vedno v optimalni formi.

Vitamini v lososu

Vsebnosti maščob in vitaminov v lososu poskrbijo za močan imunski sistem.

Da bi bilo temu tako, pa je zanj potrebno skrbeti. Med drugim ga lahko zelo močno podpremo z uživanjem lososa. Gre za ribo, ki ima na človeško telo ogromno pozitivnih učinkov. V prvi vrsti seveda omega 3 maščobne kisline, a tudi zelo pomemben selen in vitamine, kot sta vitamina A in D. Z uživanjem lososa enkrat na teden bo naš imunski sistem precej močnejši.

Za srce in ožilje

Kot rečeno, losos v naše telo prinaša omega 3 maščobne kisline, katerih pa se poleg imunskega sistema izjemno razveselita še srce krvožilni sistem. Nenasičene maščobe v lososu pripomorejo k znižanju slabega holesterola, obenem pa to pomeni še boljše novice za nas.

Nismo pa še končali z naštevanjem dobrobiti za naše telo v primeru uživanja te ribe. Ker vsebuje tudi kar nekaj kalija, je dokazano, da na ta način pomaga pri urejanju krvnega tlaka. Skupaj z bolj zdravim načinom življenja in gibanjem bomo imeli vedno močno srce.

Lososa imajo radi tudi športniki

In ne le zgolj zaradi ene dobre plati. Na eni strani uživanje lososa v kombinaciji z zelenjavo, ki ima veliko železa in magnezija (denimo špinača), pripomore pri dostavi kisika v mišice, kar znatno zmanjša možnosti za krče. Kot vemo, se te pri športnikih večkrat poškodujejo, kar niti ne pomeni poškodbe v smislu, da bo potrebno okrevanje.

Mišica namreč raste na ta način, ko se tvorijo mikro poškodbe, pa je takrat potrebno zanje poskrbeti na ustrezen način. Poleg klasične regeneracije tu pomaga tudi uživanje lososa, saj maščobne kisline v njem delujejo protivnetno in na ta način tudi nekoliko blažijo bolečine.

Za boljšo spolnost

Gre za zelo pomemben del življenja posameznika in vsekakor ni zanemarljiv podatek, da z uživanjem lososa dvigujemo spolno slo. Omega 3 maščobne kisline, ki skrbijo za naše srce in ožilje, hkrati omogočajo tudi boljšo telesno pripravljenost, kar še posebej odločilno vpliva na moške.

Se pa to ribo že od nekdaj omenja tudi takrat, ko beseda steče o afrodiziakih, živilih, ki naj bi dvigovala libido. Kakorkoli že, z uživanjem lososa bomo zgolj pridobili, obenem pa gre za hrano, ki jo lahko pripravimo na zares veliko različnih načinov in z različnimi prilogami po svojem okusu.