Katero olje je zdravju najprijaznejše?

Katero olje je zdravju najprijaznejše?

2021-12-19 Off By Jože

Ko govorimo o prehrani in zdravju, se velikokrat ustavimo pri maščobah. Že sama beseda maščoba ima pri nas nek negativen prizvok, a izpostaviti velja dve dejstvi. Prvo je to, da naše telo potrebuje tudi zdrave maščobe. Drugo pa je, da pri kuhanju te enostavno potrebujemo.

Čeprav nekako posplošeno velja, da je zdravo samo ekstra deviško oljčno, pa moramo dodati, da to ne drži povsem. V nekaterih primerih je tovrstno olje celo nepriporočljivo. Pomembno je namreč, katero hrano pripravljamo in na kakšni temperaturi, pa tudi dimna točka posameznega olja.

Osnovna pravila uporabe olj

Pri uporabi olj v kuhinji se moramo zavedati nekaj osnovnih pravil uporabe. Prvo je zagotovo to, da uporabljamo določeno vrsto olja glede na to, kaj in kako kuhamo. Zelo pomembna je namreč končna temperatura, zato nikakor ni vseeno, ali bomo cvrli meso ali pekli jajca.

Prav tako se je potrebno držati pravila, da se iz olja nikoli ne sme pokaditi. Če opazimo, da olje zadimi, ker smo ga segreli preveč, ga je potrebno nemudoma zavreči, očistiti posodo in pričeti znova. Tokrat seveda bolj previdno. V tem primeru velja, da boste lahko rafinirana olja uporabljali pri višjih temperaturah.

1. Oljčno olje

Vsem dobro znano in kvalitetno olje, ki ima tudi svojo ceno. A naj vas sam naziv na etiketi ne zavede. Najbolj kvalitetno oljčno olje je ekstra deviško in hladno stiskano. Takšno olje ima največ mononasičenih maščob in maščobnih kislin, ki blagodejno vplivajo na srce in ožilje.

Olivno olje

Olivno olje je najbolj zdravo, če je hladno stiskano.

Ker je oljčno olje izrazitega okusa, ga seveda ne uporabljamo za pripravo vse hrane, saj nekaterim ta okus ni po godu. Vsekakor pa je dobrodošlo za kakšne mediteranske solate, ribe in prelive. Na oljčnem olju lahko tudi pečemo in celo cvremo, a tega ne smemo početi predolgo. Dimna točka oljčnega olja je 240 °C.

2. Sončnično olje

Za pripravo jedi na višjih temperaturah je bolj kot oljčno olje primerno sončnično. Gre za dokaj zdravo vrsto olja, čeprav mu mnogi tega ne pripisujejo. Bogato je z vitaminom E, zaradi visoke dimne točke pa je primerno za uporabo pri praktično vsej vrsti hrane.

Sončnično olje

Sončnično olje je lahko zelo zdravo, čeprav pogosto slišimo drugače.

Še ena pozitivna lastnost tega olja je, da nima kakšnega izrazitega okusa, zato nam okusa pripravljene hrane ne pokvari. Uporabljamo ga lahko za pečenje, praženje, cvrtje in podobno.

3. Laneno olje

Gre za precej zdravo olje, saj se ponaša z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega 3. Še posebej dobrodošel podatek za vse tiste, ki niste pretirani ljubitelji rib in vam teh maščobnih kislin primanjkuje. Nekoliko manj razveseljiva novica pa je dimna točka tega olja.

Laneno olje

Laneno olje je odlično nadomestilo za ribe, saj vsebuje veliko zdravih maščob.

Ker se ta nahaja pri dobrih 100 °C, je jasno, da to olje ni primerno za kuho. Uporabljamo ga hladnega, za različne prelive ali kot dodatek narejenim jedem.

4. Kokosovo olje

Verjetno ste v zadnjem času slišali veliko dobrega o kokosovih maščobah, čeprav je na drugi strani slišati tudi, da vendarle ne gre za tako zdravo živilo, kot ga opisujejo drugi. In kakšna je resnica? Dejstvo je, da je kokosovo olje z dimno točko pri 177 °C neprimerno za cvrtje.

Kokosovo olje

Kokosovo olje se največkrat uporablja kot nadomestilo masla.

Zavedati se je potrebno tudi dejstva, da vsebuje precej nasičenih maščob, zaradi česar ne bi smeli ravno pogosto segati po njem. Kar se uporabe omenjenega olja tiče, bi dejali, da ga je morda najbolj smotrno uporabiti pri peki peciv in drugih receptih, kjer ga uporabimo za nadomestek masla.

Zaključek bi bil, da je od vrste priprave jedi in načina odvisno, katero maščobo oziroma olje bomo uporabili. Kljub temu pa imejmo vedno v mislih zdravje. Tako svoje kot zdravje celotne družine.