Kaj storiti, ko prijatelji govorijo samo o sebi in svojih težavah? (1. del)

Kaj storiti, ko prijatelji govorijo samo o sebi in svojih težavah? (1. del)

2019-04-30 Off By dumbcity

Kaj storiti, ko prijatelji govorijo samo o sebi in svojih težavah?

Imate prijatelje, ki govorijo preveč in vam ne zastavijo nobenega vprašanja? Potem veste, kako je biti obtičen v pasti poslušalca. Toda kako se iztrgati iz te pasti? In kako vedeti, če je vaše razmerje vredno rešiti? Za vas smo pripravili10 najboljših nasvetov o tem, kaj storiti, ko ljudje govorijo samo o sebi in vam ne postavljajo nobenih vprašanj.

 1. Uporabite trik “podaj mnenje”, ko greste od poslušalca do govorca.

Ta trik nam je všeč, ker ga lahko uporabite v skoraj vsakem pogovoru in je zanimiv tudi za drugo osebo.

“Podaj mnenje” uporabite v treh hitrih korakih:

 1. Pomislite na težavo, ki jo imate v svojem življenju in za katero ne poznate rešitve.
 2. Vprašajte prijatelja o njegovem mnenju.
 3. Preden spremenite temo, resnično povejte vse o svojem problemu.
 4. Končano! Zdaj ste preusmerili temo pogovora na vaše težave namesto na težave prijatelja, on pa vam bo seveda z veseljem podal mnenje (ker pač rad govori o problemih).

Tukaj je primer, ki navaja, kako uporabiti »Podaj mnenje«:

Problem: Ali naj se pridružim plesnemu tečaju ali ne?

»Imam težavo, o kateri želim slišati tvoje mnenje. Razmišljam, če bi se pridružil novemu plesnemu tečaju ali ne. Zveni zelo zabavno, vendar stane 300 eurov za 10 lekcij in nisem prepričan, ali se bom kaj naučil. Kakšno je tvoje mnenje? ”

Če vaš prijatelj ni preveč samozadosten, vam bo dal nekaj nasvetov in potem boste lahko še naprej govorili o tem, kaj si želite in kakšen problem imate.

Preden nadaljujem, menite, da morate to preveriti:

Opazili boste, kako se boste takoj počutili bolje, ko boste malce govorili tudi o sebi in svojem življenju. Če vam resnično ne dajo nobenega nasveta, ali pa pogovor obrnejo nazaj nase, namesto prvega trika poskusite “načelo delitve”.

 1. Uporabite »načelo delitve«, da ustvarite uravnotežen pogovor, kjer govorite tudi vi.

To načelo je super, če se pogovarjate z nekom, ki vam ne postavlja nobenih vprašanj.

Načelo delitve je takšno:

Govorite toliko o sebi, kolikor govori druga oseba in pri tem ne popuščate.

Zakaj to deluje?

Ko začnete govoriti več o sebi, prekinete vzorec poslušalčeve pasti. Druga oseba vas ne bo več videla samo kot poslušalca in tako ne bo mogla govoriti toliko o sebi. Ko z drugo osebo delite osebne podatke o sebi, se bo druga oseba začela bolj zanimati za vas in vlagati v vas kot osebo. Veste, če nekdo reče, da je kupil loterijsko karto, vas zanima, ali je ta oseba zmagala ali ne. Enako je tukaj, vendar pa morate nekaj povedati, da bi ustvarili to radovednost. To načelo je lahko izziv, če niste navajeni deliti toliko o sebi. Vendar pa je to, da začnete govoriti tudi o svojih osebnih stvareh, pomemben način za ohranjanje in razvijanje prijateljstev.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko začnete deliti več o sebi:

Na začetku pogovora, potem ko vam je druga oseba povedala vse o svojem dnevu, vi delite nekaj o svojem dnevu. (Poskusite vključiti eno majhno negativno stvar, ki bo človeka, s katerim imate pogovor, zanimala – ljudi namreč zanimajo negativne stvari). Pogovorite se o težavah ali dilemah, ki jih imate, ker ima mogoče oseba na drugem koncu pogovora kakšno zelo pametno mnenje o vaših težavah. Če se vam zdi, da še vedno hočejo govoriti samo o sebi in če še vedno obrnejo pogovor nazah nanje, lahko poskusite še nekaj drugega. Temu pravimo “metoda priprave”.

 1. Uporabite »metodo priprave«, da se osvobodite iz poslušalčeve pasti govorjenja o sebi.

Ne odpisujte prijateljstva, dokler se ne pogovorite s svojim prijateljem o težavi. Pogosto se ljudje ne zavedajo, da govorijo samo o sebi, ker niso bili naučeni poslušati drugih ljudi. S tem, ko jim predstavite to težavo, lahko spremenite celotno dinamiko vašega prijateljstva.

Postavite si ta vprašanja, da se pripravite, preden se pogovorite s svojim prijateljem:

Kaj se dejansko dogaja v pogovoru, ki vam preprečuje, da bi govorili? (Ali me prijatelj prekine, ali pa se preprosto ne ustavi ob govorjenju o svojih težavah, da bi lahko jaz dobil kakšno besedo? Ali obrnejo pogovor nase, ko začnete govoriti o sebi?)

 • Kako se počutim, ko se to zgodi?
 • Kako to vpliva na najin odnos?
 • Kaj lahko storite, da bi izboljšali težavo?
 • Kaj lahko od prijatelja zahtevate, da vam pomaga izboljšati težavo?

Tukaj je primer pogovora, ki obravnava »pasti poslušalca«:

»Hej Matej, hotel sem se nakaj pogovoriti s tabo za trenutek. Uživam v druženju s tabo, toda včasih je težko, da bi jaz povedal nekaj o sebi. Zelo mi je pomembno najino prijateljstvo in vesel sem, ko slišim kaj se ti dogaja, vendar potrebujem več prostora za pogovor o mojem življenju. “

Pomaga pri priznavanju pozitivnih delov vašega prijateljstva. Tako vaš prijatelj ne bo mislil, da vi mislite, da je vajino razmerje slabo. Prav tako ga opomnete, zakaj je vajino prijateljstvo vredno ohraniti.

 1. Kako se oddaljiti od strupenega prijatelja?

Na žalost so nekateri ljudje izgubljeni za nas, saj v ne morete spremeniti nekoga, ki se ne želi spremeniti. Enostranski odnosi niso prava prijateljstva. Ni težko videti, da ni vredno porabiti svojega časa in energije za takšno osebo. Vendar pa ni vedno lahko prekiniti prijateljstva, še posebej, če ste prijazna oseba, ki ne mara konfliktov.

V teh primerih priporočam, da začnete preživljati manj časa s to osebo in se bolj osredotočati na druge. Zakaj bi vlagali v odnos z nekom, če ne dobite ničesar v zameno?

Ko postanete oddaljeni, obstaja možnost, da vas bodo poskušali “osvojiti nazaj”. Če vas začnejo spraševati, kako si, je to dober znak. Naj vedo, kako resen je problem njihove nepripravljenosti deliti pogovor še z vami. Upate lahko, da jih bo to, da se nočete več pogovarjati in družiti, spodbudilo k spremembi.

Ne priporočamo pa vam, da se s svojim prijateljem igrate igro “hard ot get”. Toda dejanje oddaljevanja od prijateljstva ne pomeni, da je to trajna prekinitev.

Nekateri načini oddaljevanja vključujejo:

 • Ne kličite več / se ne odzovite na sporočila te osebe.
 • Recite “ne” povabilom za druženje
 • Namesto tega preživite več časa z drugimi prijatelji.
 • Ne postavljajte se v situacije, kjer boste verjetno srečali tega prijatelja.

Včasih je lažje povedati osebi, da ne želite več preživljati časa z njimi. To je težko in neprijetno, vendar bo morda treba odpraviti toksičnost iz svojega življenja.

Vaš pogovor lahko gre nekako tako:

“Suzana, resnično mi je mar zate kot za osebo, toda to prijateljstvo ni zdravo zame in moram namesto tega preživeti več časa z drugimi prijatelji.”

Če želite povedari več podrobnosti, lahko rečete:

»Pred mesecem dni sem ti povedala, kako nimam nič prostora za pogovor o mojih problemih, in to se ni izboljšalo. Najino prijateljstvo je zelo enostransko in mi povzroča več škode kot koristi. ”

Ni potrebe, da bi bili nesramni ali nespoštljivi, prav tako pa ni potrebe po nekih osladnih besedah.