Je čili res koristen za zdravje?

Je čili res koristen za zdravje?

2021-12-06 Off By Jože

Ste ljubitelj začinjene, morda pekoče hrane? Potem vsekakor svojo hrano začinite s čilijem in pripravki, ki so izdelani iz te »vroče« paprike. Gre za sila zdravo razvado, ki naj vam pride v navado. Skrivnost pekoče dobrote za naše zdravje tiči v alkaloidu po imenu kapsaicin.

V nadaljevanju vam zaupamo, za katera področja našega zdravja je koristen in na kakšen način ga uporabiti, da vendarle ne bi pokvarili okusa hrani, h kateri ga dodajate. Pekoče je nekaterim sicer zelo všeč, a določeni hrani resnično ne pristaja takšen okus.

1. Deluje protivnetno

Za čili je znano, da je izjemen na področju boja proti bakterijam in deluje protivnetno. Prav različna vnetja so povod za številne bolezni in težave, katerih se otepamo z različnimi zdravili in kremami. Za to poskrbi prav kapsaicin, ki zavira tvorbo substance, krive za širjenje vnetij.

Čili lahko v ta namen uporabljate na različne načine, vsekakor pa je še najbolj naraven in enostaven tisti, ki ga dodate k svoji prehrani. Seveda po lastnem okusu, lahko pa si pripravite tudi protivnetno mazilo iz čilija, če vas na jeziku preveč peče.

2. Preprečuje širjenje raka

Že pred časom so znanstveniki dokazali, da kapsaicin učinkovito deluje proti raku. Študije, ki so jih opravljali na živalih, so pokazale izjemno zaviralno lastnost rasti rakavih celic na prostati. Ker je rak tudi posledica vnetnih procesov v telesu, gre sklepati, da je prav zato čili tako učinkovit v tem pogledu.

3. Za nižji krvni tlak

Množica ljudi se bori proti previsokem krvnem tlaku, nekateri pa niti ne vedo, da ga imajo. Čili je izjemno koristen tudi na tem področju, saj s svojimi učinkovinami krepi stene ožilja, ki na ta način postanejo bolj prilagodljive na spremembe krvnega tlaka.

4. Za učinkovito hujšanje

Čili se izvrstno izkaže tudi pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Pri presnovi kapsaicina se namreč sprošča toplota, kar telo dejansko prisili v topljenje odvečnih maščob. Torej se ne boste potili samo na zunaj, ko boste zagrizli v pekočo papriko, pač pa se bo vaše telo potilo tudi navznoter.

5. S čilijem nad glavobol

Znova je na delu kapsaicin, in sicer tako, da ob morebitnem glavobolu, migreni ali drugih bolečinah, ki kratijo vaš mir, nevronom preprečuje, da bi v možgane pošiljali signale za bolečino. Sliši se kar preveč enostavno, da bi bilo res, a lahko to trditev preizkusite že ob naslednjem glavobolu.

Nekateri bodo dejali, da gre za staro modrost. Ko te boli zob, obuj premajhne čevlje in ob bolečini v nogah boš pozabil na zob. A naj vas ta primerjava nikar ne preslepi. Čili enostavno pomaga, pa še tako zelo dobro se poda različnim jedem, da zaradi tega ne boste trpeli bolečin v nogah.

6. Druge koristi

Dodajmo še, da je čili lahko zelo okusna začimba za pripravo jedi, ki hkrati blagodejno vliva na zdravje. Ob prej omenjenih učinkih pa omenimo še skrb za srce. Ker znižuje krvni tlak, jača stene žil, je jasno, da skrbi tudi za zdravje srca.

Čili za srce

Čili pomaga zniževati krvni tlak, zato blagodejno vpliva na delovanje srca.

Prav tako je odličen v boju proti različnim črevesnim boleznim, dobrodejno pa deluje tudi na prebavo. Morda tega niste vedeli, a čili učinkovito ubija bakterijo, ki sicer povzroča rano na želodcu.

7. Gojite ga lahko kar doma

Čili je izjemno živilo, ki lahko zraste na vašem vrtu. Poleg tega, da boste s krasnimi barvami plodov polepšali videz svojega vrta, boste na ta način pridobili tudi osebnega zdravnika, ki vam bo na razpolago, kadarkoli ga boste potrebovali.

Sadike čilija vzgojite kar v stanovanju (od januarja do marca), nakar ga aprila ali maja presadite v vrt. Pridelek boste lahko obirali vse od avgusta do novembra.